MARIONA

MARIONA

9,95 €

  • Editorial: RBA LIBROS
  • Año de edición:
  • Materia: Narrativa contemporánea
  • ISBN: 978-84-92966-90-5
  • Páginas: 288
  • Encuadernación: Rústica
  • Colección: Butxaca
  • Idioma: Catalán

9,95

Consigue 0,50 puntos TROA

9,95 €

Consigue 0,50 puntos TROA

Enviar a un amigo

El marc històric es situa a Barcelona, a la vila de Gràcia. La jove Mariona, està a punt de casar-se. La vida humil, senzilla li somriu. Des de que tenia tretze anys, cada dia anava a casa de la senyora Morset, una família benestant, a fer de noia de companyia. La senyora la tractava amb deferència i gaudia de la seva bona educació. A més, per sort tenia a la Rita, la cuinera, que la protegia des del primer dia. Li va anar calmant els neguits, quan tenia por de fer alguna cosa malament. Però mai no va perdre del tot la por, quan es creuava amb el senyor Morset, que la mirava o li deia frases, d´una manera que la Mariona sabia que no era d´un home decent. Però la Rita sempre la protegia. D´ella va aprendre les històries de Manresa, de les grans obres de gent il•lustre de Catalunya...de tantes famílies que varen lluitar per treure endavant el país. D´ella i de l´avia Merceneta, també aprengué a resar. Acudia a la Mare de Déu de Montserrat i als Sants Patrons, perquè l´ajudessin.

El casament amb l´Albert, un noi honrat, i treballador li donaren uns anys lluminosos i feliços. El caràcter adult de la Mariona sense deixar de banda la tendresa es va anar fent fort. Vingueren els quatre fills. Sans, treballadors i
amb ideals alts i bons. Les referencies a les tradicions i a la història de Catalunya són encertades i il•lustratives.

Després aparegueren els anys de les hores fosques. El primer terç del segle XIX. Revoltes col•lectives que desembocaran en la setmana tràgica del 1909.

La Mariona passa de ser la noia que volt viure amb pau, a ser devorada i sacsejada pels esdeveniments. Per salvar el seu fill Albertet de les lleves, els sentiments la porten, encara que ho veu un greu perill, a anar demanar clemència al senyor Morset. La humilia, la menysprea i l´obliga a fer un acte pecaminós.

Queda amb un fort sentiment de culpa. El matrimoni es trenca i comencen uns anys de maltractament. Maten el fill a la guerra i la Mariona culpa desesperada Déu del seu patiment.

Aquí la novel•la agafa un altra vessant. La protagonista decideix que ella serà la guardiana del seu propi destí. L´objectiu que es proposa: lluitar activament per les llibertats de Catalunya. Ofereix més accentuat una lectura política.

Es desagradable, encara que ho descriu breument, el relat de la violació. Però el que desmereix de fons, es que afirma al final del text: Només ens protegeix l´amor que ens tenim, referint-se a la família. Definitivament, Déu ja no era de fiar. Aquest pensament pot confondre al lector.


Política de privacidad

Hola! Hemos cambiado nuestra política de protección de datos para adecuarnos al nuevo Reglamento General de Protección de Datos (RGPD), en vigor desde el pasado 25 de mayo de 2018. Para continuar siendo cliente y poder gestionar tus pedidos, necesitamos que des tu consentimiento a dicha nueva política.

Continuar