EL REGNE DEL LLENGUATGE

EL REGNE DEL LLENGUATGE

17,90 €

  • Editorial: EMPURIES
  • Año de edición:
  • Materia: Ensayos
  • ISBN: 978-84-17016-38-8
  • Páginas: 208
  • Encuadernación: Rústica
  • Colección: Biblioteca Universal Empuries
  • Idioma: Catalán

17,90

Añadir a mi cesta

Consigue 0,90 puntos TROA

En stock Pídelo ahora y recíbelo en tu casa el día 30/04/2024

17,90 €

Consigue 0,90 puntos TROA

Aquest llibre ha estat considerat el testament literari de Tom Wolfe (1931-2018), un dels principals cronistes, reporters i novel·listes americans del segle XX. Wolfe va ser l'iniciador de l'anomenat Nou Periodisme, que combinava el reportatge, la investigació, amb una presentació literària, i que ha tingut els seus propis continuadors, com ara, Gay Talese. En qualsevol cas, El regne del llenguatge es va publicar el 2016 en anglès i ara, després de la mort del seu autor, veu la llum en castellà.
En aquest assaig -per cert, un gènere en el qual no va abundar- s'enfronta a un tema complicat i ho fa oferint la mirada del diletant. En el cas de la filosofia, com en altres, els biaixos del professional i de l'expert poden ser extremadament nocius. Wolfe fa servir la seva satírica ploma per contraposar a Darwin enfront de Wallace i a Chomsky enfront de Daniel Everett. Des de la seva posició, lliure de prejudicis i satírica, Wolfe revela les inconsistències i la manca de sentit comú de molts plantejaments de la lingüística.
El més important és que, per Wolfe, el llenguatge és característic de l'home i per tant el que ajuda a explicar la superioritat de l'ésser humà sobre l'animal. De fet, és el llenguatge el que, al seu parer, permet a l'home fer plans, reservar l'aliment, crear l'agricultura o iniciar els canvis culturals. Cal indicar, però, que la noció de llenguatge de Wolfe és poc precisa: arriba a ser en la seva argumentació cosa semblant a la racionalitat.
També Wolfe té les seves inconsistències. Així, per exemple, és simptomàtic que redueixi tot el panorama de la lingüística a Chomsky, oblidant moltes figures rellevants a Europa, i no sempre concordants amb l'americà, i oblidant també la llarga història de la investigació en la llengua, des de Saussure fins a la actualitat. Però, amb el seu enginy i el seu recurs a l'etnologia, pot aportar algunes intuïcions suggeridores, fins i tot per als experts.
Com molts altres han fet amb anterioritat, l'escriptor americà critica l'innatisme de Chomsky, és a dir, la idea que hi ha uns universals estructurals que expliquen el nostre llenguatge. Però també s'oposa a una explicació evolucionista del mateix. Segons Wolfe, el llenguatge no seria un dispositiu biològic sotmès a les lleis de l'evolució de les espècies, sinó una construcció humana i cultural, de la mateixa manera que les eines. Segueix en aquest punt a Everett. No existeix doncs una mena de gramàtica universal, sinó que el llenguatge ha de ser après de mica en mica per cadascun dels individus.
"Les paraules -explica Wolfe- són artefactes i fins que l'home no va ser capaç de parlar, no va poder crear altres artefactes, ja fos una fona, un iPhone o el tango, però la parla, font d'artefactes, té una vida pròpia al marge d'ells (...) una vegada que surt dels llavis, la parla no pot aturar-se ".
Es tracta d'un llibre que no va dirigit a especialistes i que té com a objectiu fer reflexionar als no experts, tot i que també a aquests últims donarà que pensar. A més de les idees suggestives de Wolfe, és digne de notar el seu estil i la potència literària d'un assaig escrit amb una indubtable força narrativa, cosa a la qual ens té acostumats Wolfe.

Política de privacidad

Hola! Hemos cambiado nuestra política de protección de datos para adecuarnos al nuevo Reglamento General de Protección de Datos (RGPD), en vigor desde el pasado 25 de mayo de 2018. Para continuar siendo cliente y poder gestionar tus pedidos, necesitamos que des tu consentimiento a dicha nueva política.

Continuar