ELS NOIS DE LA NICKEL

ELS NOIS DE LA NICKEL

19,90 €

19,90

Añadir a mi cesta

Consigue 1,00 puntos TROA

En stock Pídelo ahora y recíbelo en tu casa el día 08/02/2023

19,90 €

Consigue 1,00 puntos TROA

Colson Whitehead (New York 1969) ha guanyat amb aquesta novel·la el seu segon Pulitzer el 2020, honor que només comparteix amb altres escriptors (Updike, Faulkner i Tarkington) i ho ha fet recreant un fet històric: el d'un reformatori a Florida, on es cometien tota mena de brutalitats amb els nois allà internats, sobretot amb els negres, i a conseqüència d'això, molts d'ells van morir. El fet va ser denunciat fa uns anys i van començar unes investigacions en el terreny, ja abandonat de l'així anomenat en la novel·la Campus, descobrint restes de cadàvers i tota la sinistra història que hi havia darrere. Amb aquest fons es podria esperar un desagradable relat, i no obstant això, el lector a més del mal gust de boca en llegir la descripció dels fets i la prepotència d'uns subjectes, suposadament educadors, es veu atret a seguir llegint ja que el text està ple d'esperança i de bondat per part del que porta tota la força de l'acció.
El protagonista és un nen negre, Elwood Curtis, abandonat pels seus pares i educat per la seva àvia que li preserva de tot el mal ambient d'un barri de negres a la seva ciutat. El nen és molt dòcil, treballador, lector de tot el que troba al seu pas i amb unes ganes boges d'aprendre. Alhora és ingenu, una ànima càndida, que de seguida troba un amic que l'acompanya i pateix amb ell. Té talent i a l'escola un professor es preocupa per ell i fins i tot li arriba a proporcionar un curs gratuït en un centre educatiu, poc abans que pogués anar a la universitat. De petit la seva àvia li ha regalat un DVD de discursos de Martin Luther King i somia amb aquests ideals de justícia i d'igualtat que no li van a abandonar ja en cap moment.
Però un fet fortuït canviarà tota la seva vida i va acabar pres, condemnat i enviat al reformatori conegut com Nickel. En aquesta institució va descobrir des del primer dia la maldat humana en totes les seves facetes i patirà en la seva pròpia carn els càstigs horribles que hi són freqüents, però no abandonarà els seus ideals, la seva visió de la vida i de les persones i fins i tot la seva ingenuïtat. El seu amic Turner, li proporcionarà l'astúcia i la visió del lloc on es troben. És una amistat profunda que no es trencarà en cap moment. Els dos personatges, sobretot el de Elwood, estan estudiats a fons; la resta, més secundaris, prou per fer-se una idea exacta de l'entorn; però l'àvia Harriet també està molt bé retratada sabent mostrar la seva fortalesa i tendresa alhora amb el seu nét.
En la novel·la es descobrirà l'ambient americà d'aquells anys previs a la igualtat, on les lleis infamants de Jim Crow eren les normals al país i on la segregació era absoluta. La seva lectura és molt amena i gratificant i amb un final que sorprèn el lector.

Política de privacidad

Hola! Hemos cambiado nuestra política de protección de datos para adecuarnos al nuevo Reglamento General de Protección de Datos (RGPD), en vigor desde el pasado 25 de mayo de 2018. Para continuar siendo cliente y poder gestionar tus pedidos, necesitamos que des tu consentimiento a dicha nueva política.

Continuar